4 minuten leestijd

Afbouwen van Flesvoeding: Van Eerste Hapjes tot Vaste Maaltijden

Afbouwen van Flesvoeding | Oya's Childcare - Thumbnail

 

De baby tijd vliegt vaak voorbij; voordat jij het weet, kan jouw kindje rollen, kruipen en gezellig brabbelen. Ook krijgt jouw kindje behoefte aan andere voeding. Maar wanneer is het juiste moment om, als jij ervoor gekozen hebt om flesvoeding te geven, deze af te bouwen?

Jij als ouder kent jouw kindje het best. Wanneer jouw baby naar onze opvang komt, volgen wij het ritme van thuis. Naarmate jouw kindje ouder wordt, zullen de behoeften en het ritme veranderen. Deze veranderingen brengen het ritme geleidelijk in lijn met ons vaste dagritme in de groepen, dat is afgestemd op het biologische ritme van een kind. Bij Oya’s Childcare geef jij als ouder aan hoe de voeding thuis verloopt, of dit nu borst- of flesvoeding is, en wanneer het tijd is voor de volgende stappen. Onze nannies begrijpen wat gezond is voor de ontwikkeling van een kind en door overleg werken wij samen aan wat het beste is voor jouw kindje. Het is goed om te weten wanneer jouw baby klaar is voor ander voedsel, waarom die behoefte verandert en wat het dan mag eten, zodat jij weloverwogen keuzes kan maken.

0-4 maanden

In de eerste vier maanden zal jouw kindje uitsluitend flesvoeding krijgen. Na deze periode is het spijsverteringsstelsel van jouw kindje zodanig ontwikkeld dat het tijd is om te beginnen met oefenhapjes. Door de oefenhapjes maakt jouw kindje kennis met andere smaken dan melk. Bij Oya’s Childcare pureren wij het fruit en beginnen wij met milde smaken, zoals banaan en avocado. Het is niet ongewoon dat jouw kindje de eerste paar keer het eten niet lekker vindt en het met de tong weer uitstoot. Gemiddeld moet een baby namelijk ongeveer tien keer dezelfde smaak proeven om hier aan te wennen. Het eten met een lepel bevordert ook de ontwikkeling van de mondspieren. Uit onderzoek blijkt dat de kans op voedselintoleranties afneemt als jij tussen de 4 en 6 maanden start met het introduceren van fruit en groente. Gedurende deze tijd blijft melk de primaire voedingsbron voor jouw kindje.

6-8 maanden

Vanaf 6 tot 8 maanden kun jij beginnen met het uitbreiden van de hapjes. Jij kunt er nu vanuit gaan dat het spijsverteringsstelsel van jouw baby gewend is aan de oefenhapjes en de combinatie met melk. Ook is jouw baby nu gewend aan het eten met een lepel; de voedingsreflexen van zuigen en slikken zijn een vaardigheid geworden. Jij kunt starten met het geven van aardappelen, mager vlees, vis en vleesvervangers. Als jouw kindje nog geen tanden heeft, maak jij het eten eerst fijn. Signalen waar jij op kunt letten om te bepalen of jouw kindje klaar is voor het uitbreiden van de hapjes zijn belangstelling tonen in jouw eten, smakkende geluidjes maken, met hulp rechtop kunnen zitten en de oefenhapjes niet meer met de tong naar buiten duwen. Na 7 maanden mag jij ook beginnen met het geven van brood met korst. Door stukjes korst te geven leer jij jouw kindje kauwen. Het is belangrijk om na 6 maanden te beginnen met het uitbreiden van de hapjes, omdat jouw kindje meer behoefte krijgt aan energie en ijzer. De fles blijft echter nog steeds de belangrijkste voedselbron.

8-12 maanden

Tussen de 8 en 12 maanden kan jouw kindje met de tong het eten naar de zijkant van de wang duwen en vervolgens kauwen. Dit is een geschikt moment om met grover eten te starten. Jij kunt hier naartoe werken door de hapjes steeds minder nat te maken en minder fijn te pureren. Jouw kindje zal hierdoor meer speeksel moeten aanmaken en de mondspieren moeten gebruiken. Geef jouw kindje de tijd om te wennen aan de nieuwe structuren. Jij en de nannies zullen snel genoeg merken wanneer jouw kindje de vaste maaltijden goed begint te eten. Nu kun jij beginnen met het vervangen van flessen door maaltijden en toewerken naar drie vaste maaltijden per dag. De richtlijnen geven aan dat jouw baby nu nog 2 à 3 flessen nodig heeft gedurende de dag. Vast eten wordt namelijk een belangrijkere voedselbron. 

12 maanden en ouder

Na 12 maanden eet jouw kindje waarschijnlijk zo goed, dat het overdag geen fles meer nodig heeft. Jouw kindje heeft genoeg aan vijf vaste eetmomenten op de dag: het ontbijt, een snack, lunch, weer een snack en het avondeten. ’s Avonds kan het zijn dat jij nog een fles geeft voor het slapengaan. Vanaf 18 maanden heeft jouw kindje dit niet meer nodig. Als jij dit wilt afbouwen is het goed om de fles niet meer te koppelen aan het slaapmoment. Creëer een slaapritueel dat rustig en voorspelbaar is, door bijvoorbeeld in bad te gaan en daarna een boekje te lezen. Vind jij een slaapritueel lastig zonder fles, maak de fles dan steeds minder aantrekkelijk. Maak de fles met minder melk, door bijvoorbeeld 5 scheppen flesvoeding te doen in plaats van 6 scheppen op 180cc water. Bouw de scheppen geleidelijk af, tot jouw kindje water drinkt voor het slapen. Deze methode kun jij natuurlijk ook gebruiken om flessen gedurende dag af te bouwen. 

Bij Oya’s Childcare vinden wij het belangrijk dat er een gezond eetpatroon wordt ontwikkeld. Het eten is daarom vers bereid en voornamelijk biologisch. Ook is het eetmoment een gezellige belevenis. Voor het eten wordt er aan tafel gezongen en de kinderen zitten samen met de nannies aan tafel. De nannies geven het eten gescheiden van elkaar. Door aardappel, vlees en groenten te scheiden, proeven de kinderen beter wat zij eten. Zij leren de verschillende smaken en structuren beter te herkennen en kunnen kiezen iets dat zij niet lekker vinden of niet willen eten, te laten staan. Dit stelt hen ook in staat om, indien gewenst, zelf te kiezen voor het mengen van eten. Als tussendoortje eten de kinderen volkoren soepstengel, seizoensfruit of komkommer en wortel. Wij bieden de kinderen voor het eten water aan, zodat hun maag nog niet te vol is en zij voldoende drinken. Tijdens en na het eten, mag er natuurlijk ook gedronken worden. Kinderen leren hierdoor goed water drinken.

Tips voor ouders:

  • Begin met het eerste oefenhapje op een rustig en ontspannen moment, zodat jouw kindje op zijn gemak kan wennen aan de nieuwe voedingstextuur.
  • Laat jouw kindje, zodra het rechtop kan zitten, aan tafel bij het gezin zitten tijdens de maaltijden. Kinderen vinden het gezellig om erbij te horen en genieten van het samenzijn.
  • Wil jij de fles vervangen door vast voedsel? Serveer dan eerst het vaste voedsel. Als jouw kindje daarna nog niet genoeg gegeten heeft, kun jij vervolgens de fles aanbieden.

Kind aanmelden

Ontdek hoe wij het verschil maken in de kinderopvang.