5 minuten leestijd

Zindelijkheidstraining: tips & tricks

Zindelijkheid | Thumbnail Oya's Childcare

 

Het is een grote mijlpaal in de ontwikkeling van je kindje en een moment waar veel ouders naar uitkijken. Eindelijk kunnen de luiers de deur uit, want jouw kindje is zindelijk geworden.

Maar voor jullie zover zijn, moet je als ouders eerst nog wel wat werk verzetten. Want zindelijk worden doet je kind niet vanzelf. Het heeft jouw hulp daar hard bij nodig. Daarom hieronder tips over hoe je de zindelijkheidstraining bij jouw peuter kan aanpakken. 

 

Is jouw kind er klaar voor?

Belangrijk is natuurlijk ten eerste dat jouw kindje er klaar voor is. Maar hoe weet je dat? Je merkt het doordat jouw kind interesse toont in de wc, bijvoorbeeld als het mee wil kijken wanneer jij zelf naar de wc gaat.

Verder kan jouw kind signalen laten zien dat het zich bewust is dat er een plasje of poepje komt. Het gaat bijvoorbeeld in een hoekje staan om de behoefte te doen of misschien komt je kind het jou wel vertellen.

Ook is het belangrijk dat jouw peuter fysiek in staat is om zelf de broek uit te trekken of te communiceren dat het daar hulp bij nodig heeft. Een broek met elastische bovenkant is hierbij ook heel handig!

Onze nannies zijn getraind om met een ontwikkelingsgerichte blik naar de kinderen te kijken en hen daarin uit te dagen. Bovendien kennen zij de kinderen goed. De nannies helpen dan ook graag om het moment te herkennen dat jouw kind klaar is voor de zindelijkheidstraining. Vraag het ze gerust en overleg met de nannies als je hierin ondersteuning wil. 

Op de groep is het naar de wc gaan een routine onderdeel van de dagindeling. Alle kinderen worden op vaste momenten tegelijk verschoond en/of gaan naar de wc. En wat werkt er nu beter dan het voorbeeld van jouw vriendje die naar de wc gaat? Daar wil je zelf natuurlijk ook aan mee doen!

 

Rust, tijd, aandacht en geduld

Verjaardagen, Sinterklaas, een verhuizing, de komst van een broertje of zusje; het zijn allemaal gebeurtenissen die impact hebben op je kind. Die gebeurtenissen kosten energie en aandacht van jouw peuter. Maar concentratie en rust is juist onmisbaar bij het zindelijk worden.

Het juiste moment vinden om te starten met zindelijkheidstraining kan een wereld van verschil maken in hoe snel je successen gaat boeken. Het werkt het beste als je een rustige periode voor de boeg hebt met weinig spannende momenten in het verschiet.

In het algemeen is de zomer een fijne tijd om te starten. Jouw kindje heeft in het warme weer minder kleding aan en dat scheelt weer wassen als er een ongelukje is! Ditzelfde principe geldt ook voor het buiten spelen; bij ongelukjes valt er dan minder te dweilen. 

Ook als ouder is het nodig dat je tijd en aandacht aan de training kunt geven. Dus maak de komende weken tijd vrij in jouw agenda, plan geen grote uitstapjes en zorg dat je in en om het huis bent. Zo heb je alle ruimte voor jouw kind en kunnen jullie samen focussen op deze belangrijke en grote stap in de ontwikkeling.

En tijdens de hele trainingsperiode geldt: geduld is een schone zaak. Er gaan ongetwijfeld ongelukjes gebeuren, dat hoort bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Blijf dan rustig en laat aan jouw peuter merken dat het helemaal niet erg is. Zelfs als het ongelukje “aan het gebeuren is”, kun je nog snel met je kindje naar de wc gaan. Zo leert het de associatie te leggen van een volle blaas en de wc. En op die manier maak je van een ongelukje een leermoment.

 

Hulpmaterialen en andere benodigdheden

Er is een aantal materialen dat handig is om te gebruiken bij de zindelijkheidstraining van jouw kindje. Maar een potje hoort daar niet bij!

Een potje is af te raden, zeker als het in een andere ruimte dan het toilet wordt gebruikt. Je wilt juist dat jouw kindje het plassen associeert met het toilet en niet met de woonkamer, de slaapkamer of de keuken. Verder zijn potjes vaak vrij laag waardoor kinderen in de verkeerde houding zitten.

Het beste is dus om jouw peuter direct op de gewone wc de behoefte te leren doen. Je hebt dan wel een brilverkleiner en een opstapje nodig. Dat opstapje is er niet alleen zodat je kindje makkelijk op de wc kan gaan zitten. Je kind kan het ook gebruiken om de voeten op te zetten als hij eenmaal zit. Dat zorgt voor de juiste zithouding met de knieën in een hoek van 90 graden. Op die manier kan de bekkenbodemspier het beste ontspannen en weet je zeker dat de blaas goed geleegd wordt.

 

Timing is belangrijker dan frequentie

Stel je zet jouw peuter steeds op de wc en hij heeft tussendoor geen ongelukjes. Maar je kind gaat niet uit zichzelf naar de wc als het nodig is. Is het dan zindelijk?

Nee, dit kun je nog niet volledig zindelijk noemen. Van zindelijkheid is pas sprake als een kind zelf naar de wc gaat op het moment dat het aandrang voelt. Timing is hierbij dus essentieel!

Er is weinig leereffect als je jouw kindje eerst 10 keer zonder resultaat op de wc zet en het daarna toch in zijn broek plast. Het doel is niet dat je kind leert om willekeurig naar de wc te gaan, als een volwassene zegt dat dat moet. Je wilt uiteindelijk dat je peuter de aandrang die hij in zijn buik voelt, gaat associëren met het naar de wc gaan.

Om de kans van slagen het grootste te maken, is het dus handig als je ongeveer weet wanneer jouw kind ‘moet’. Dus noteer in de weken voordat je begint aan de training op welke tijdstippen van de dag het zijn behoefte doet in de luier. Dat overzicht geeft je een goede indicatie van de momenten waarop de kans op de juiste timing het grootste is.

In het algemeen geldt dat kinderen gemiddeld zes tot acht keer per dag plassen. En het hebben van ontlasting kan variëren van drie keer per dag tot drie keer per week. Veel kinderen krijgen aandrang na het slapen of na het eten. Dus breng je kind bijvoorbeeld zodra het wakker is naar de wc. Ieder kind zal een eigen ritme hierin hebben. Het is handig als je dat ritme kent, want dan kun je daar op inspelen.

 

Belonen

Aan de start van de training bespreek je met jouw peuter wat jullie gaan doen en waarom. Dat het nu al groot is of dat je kindje net als zijn vriendjes graag zonder luier wil. Daarom gaan jullie samen oefenen om naar de wc te gaan en laten jullie de luier voortaan uit.

Hoe blij zal jouw kindje zijn als het dan de eerste keer lukt om iets op de wc te doen in plaats van in een luier? Dit is de beste beloning voor een kind, wat zal het trots zijn! Wanneer jij als ouder ook nog eens heel enthousiast reageert, is het feest compleet. En dan zijn stickers of cadeautjes echt niet nodig om je kind te motiveren om het nog een keer te doen.

Probeer als ouder van dit momentum gebruik te maken en hou de vaart in de training. Focus echt even een paar dagen alleen hierop zodat je zoveel mogelijk succeservaringen kunt creëren voor jouw kind. Het geeft duidelijkheid voor je kind als de luier voortaan echt uit kan blijven.

Ook als je na een paar dagen even snel je kind mee het huis uit neemt om een boodschap te doen. Maak ook hier de kans van slagen groot: kies een moment dat jouw kind waarschijnlijk geen aandrang zal krijgen, laat het naar de wc gaan voordat jullie naar buiten gaan en hou het uitstapje kort.

Zo bouw je langzaam de training uit naar andere plekken en situaties. Ook op de groep zullen de nannies de zindelijkheidstraining voortzetten. Zij werken iedere dag aan de ontwikkeling van de kinderen en deze belangrijke mijlpaal is ook voor onze nannies een moment om trots op jouw kind te zijn!

Kind aanmelden

Ontdek hoe wij het verschil maken in de kinderopvang.