5 minuten leestijd

De Wonderen van Buiten Spelen: Hoe Natuur Kinderen Helpt Groeien

De Wonderen van Buiten Spelen - Hoe Natuur Kinderen Helpt Groeien - Oya's Childcare thumbnail

 

Voor een kind dat buiten de stad opgroeit is het de normaalste zaak om dagelijks in de natuur te zijn. In een dorp is er letterlijk meer ruimte om buiten te spelen en is er in de directe leefomgeving ook meer groen te vinden. Maar voor een kind dat in de stad opgroeit, is het niet zo vanzelfsprekend of haalbaar om dagelijks de natuur te beleven. 

En dat is jammer want natuurbeleving is zo belangrijk voor opgroeiende kinderen. Wat kunnen kinderen allemaal leren van in de natuur zijn?

Sensomotorische ontwikkeling

Als jij buiten in de natuur bent, nodigt dat uit om in beweging te komen. En dat kunnen kinderen in dit digitale tijdperk goed gebruiken. Wist jij dat de beweegnorm voor kinderen minstens iedere dag een uur matig intensieve inspanning is? En waar kunnen kinderen dat beter doen dan buiten in de natuur?

Niet alleen kunnen kinderen buiten fijn bewegen, zij doen ook allerlei sensorische ervaringen op. In het bos zien zij bijvoorbeeld hoe een eekhoorn in de boom klimt, zij horen de wind door de bladeren ruisen, ruiken de uiteenlopende geuren van mos tot dennenappels en voelen de bast van de verschillende bomen.

Kennis over de natuur

Door tijd in de natuur door te brengen, leren kinderen over de natuur zelf. Zij herkennen verschillende vogelgeluiden, leren welke bomen hun bladeren niet verliezen, en ontdekken dieren op de boerderij en de bewegingen van water.

Als kinderen meer kennis hebben van de natuur, worden zij ook meer natuurbewust. Dit is voor een generatie die in toenemende mate met klimaatverandering te maken gaat hebben heel belangrijk.

Ook goed voor het hoofd

Natuurbeleving heeft ook positieve effecten op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Zo toonde een onderzoek in 2009 aan aan dat een wandeling van 20 minuten in een stadspark de concentratie van kinderen met ADHD substantieel verbeterde. En specifiek voor meisjes werd gevonden dat alleen al een uitzicht vanuit het huis op een groene omgeving zorgde voor een verbeterde aandachtsspanne, impulsbeheersing en uitstel van beloning. 

De natuur heeft een algemeen kalmerend effect op mensen, inclusief kinderen. Dit is vooral nuttig wanneer zij moe of geprikkeld zijn. Een groene omgeving heeft een herstellend vermogen, waardoor een kind weer kan opladen voor de rest van de dag. 

Relativerings- en doorzettingsvermogen

Met tegenwind zwoegend naar school fietsen, maar op de terugweg vanzelf richting huis vliegen. Ervaren dat jij van regen niet smelt en dat jouw kleren vanzelf weer droog worden. Leren dat jij in de koude sneeuw ook heel veel plezier kunt hebben. Genieten van de warme zon op jouw huid. 

Regelmatige blootstelling aan verschillende weersomstandigheden leert kinderen omgaan met tijdelijke ongemakken en het positieve ervan in te zien. Dit omvat fietsen tegen de wind in, spelen in de sneeuw en genieten van de zon.

Het is wel zaak dat jouw kind goed voorbereid naar buiten gaat. Dus gebruik zonnebrandcrème als de zon schijnt, trek regenlaarzen aan als het in de plassen gaat stampen en bescherm jouw kindje goed tegen de kou met een dikke winterjas en handschoenen. Op die manier houd jij het ongemak weg en vergroot jij het plezier van buiten zijn aanzienlijk.

Bij Oya’s Childcare op de groep

Op de groep van jouw kindje doen de nannies veel met natuurbeleving. Iedere dag wordt tijdens het kringgesprek het weer en de seizoenen besproken. En tijdens de eetmomenten bespreken wij wat er op het bord ligt en waar dat vandaan komt.

Bij de activiteiten hebben wij verschillende maandthema’s die met de natuur te maken hebben zoals alle jaargetijden, het weer, dieren en alles dat groeit en bloeit. Er zijn specifieke sensorische activiteiten die de natuurbeleving stimuleren, zoals bouwen met zand, voelen aan een ijsblokje of spelen met wind. 

En natuurlijk gaan wij iedere dag naar buiten met de kinderen! Of de kinderen nu gaan fietsen in de tuin, gaan spelen in een speeltuin in de buurt of heerlijk in de babywagen liggen tijden het wandelen, alle kinderen kunnen genieten van de frisse lucht en het buiten zijn.

Natuurbeleving thuis

Ook thuis kun jij jouw kindje natuurbeleving meegeven. Als jij in de stad woont, vraagt dat misschien een meer proactieve inspanning dan als jij buiten de stad woont waar natuurbeleving misschien wat meer vanzelf gaat. 

Jij kunt allerlei activiteiten doen zoals boeken over de natuur lezen of knutselen met materialen uit de natuur. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat jij zo vaak mogelijk naar buiten gaat met jouw kindje. Praat samen over wat jullie allemaal tegenkomen onderweg, leer jouw kindje kijken naar wat er in de natuur te ontdekken valt en laat het ervaren wat de natuur allemaal kan brengen. 

En niet alleen jouw kindje zal voordelen hebben van het buiten zijn, ook voor jou is het een goed moment om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Dus veel plezier en geniet samen van de natuur!

Kind aanmelden

Ontdek hoe wij het verschil maken in de kinderopvang.