Voeding

Wij weten allemaal hoe belangrijk het is dat kinderen goed eten en van jongs af aan een gezond eetpatroon ontwikkelen. Maar het bereiden van een gezonde avondmaaltijd na een lange werkdag vindt niet iedere ouder even leuk. Dan is het geruststellend om te weten dat uw kind een smakelijke en voedzame warme lunch en/of avondmaaltijd bij Oya’s Childcare heeft gegeten. Oya’s unieke servicepakket biedt ook de mogelijkheid om, wanneer u uw kind ophaalt, een vers bereide avondmaaltijd voor uzelf mee te nemen.

Feeding babyZoals u mag verwachten, is Oya’s aanpak van de voeding van uw kind gebaseerd op best practices en de hoogste kwaliteitseisen. Onze maaltijden worden bereid met verse, natuurlijke ingrediënten – veel fruit, groente en granen, samen met aangepaste porties vis, mager vlees en (magere) zuivelproducten. Wij volgen de adviezen van het Voedingscentrum: gebalanceerd en gevarieerd eten, leeftijdsafhankelijke porties en veilig omgaan met eten.

Wij gebruiken zo veel mogelijk biologische producten en proberen het gebruik van zout, suiker, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen te beperken. Als tussendoortje geven we de kinderen seizoensfruit, een stuk wortel of komkommer, een volkoren kaakje of ongezoete popcorn. Standaard wordt er bij ons water, natuurlijk vruchtensap, melk of yoghurtdrank gedronken. De kinderen krijgen de voor hun leeftijd aanbevolen hoeveelheid.

Op Oya’s tafel is er af en toe ook ruimte voor een verjaardagstaart, chocolaatjes, snoep of andere minder gezonde keuzes die onderdeel zijn van de wereld buiten onze deuren. Wij streven ernaar verstandige eetgewoonten te stimuleren, niet door bepaald eten of drinken te verbieden maar door gezond eten aantrekkelijk te maken. Door een creatieve presentatie proberen wij kinderen te verleiden nieuwe dingen te proeven en een smaak voor veel verschillende producten te ontwikkelen. Wij praten niet over eten als ‘goed’ of ‘slecht’ en wij gebruiken eten nooit om gedrag te belonen of te bestraffen.

Wij vinden het ook belangrijk om van de maaltijd een gezellige belevenis te maken. De maaltijden worden ‘in gezinsverband’ genuttigd, met volwassenen en kinderen die samen op vaste tijden aan tafel eten. Groepsleidsters laten de kinderen voortijdig weten wanneer het tijd is om te gaan eten zodat zij hun spel of activiteit kunnen afronden, hun handen kunnen wassen en ontspannen aan tafel kunnen komen. Voor sommige leeftijdsgroepen is het helpen tafel dekken, fruit wassen of groente fijnsnijden een onderdeel van het spelen.

Wij houden rekening met kinderen die een allergie hebben en met andere omstandigheden die om een speciaal dieet vragen. Baby’s worden gevoed volgens het schema dat thuis gevolgd wordt.