5 minuten leestijd

Succesvol wennen aan de kinderopvang

Succesvol wennen aan de kinderopvang​- Thumbnail Oya's Childcare

 

Voor het eerst naar de opvang! Dit is vaak erg leuk, maar tegelijkertijd ook spannend voor jou en jouw kindje. De eerste dag bij de opvang introduceert een geheel nieuwe omgeving, compleet met nieuwe nannies en nieuwe vriendjes. Bij Oya’s Childcare benaderen wij het wenproces stapsgewijs, waarbij wij handige tips bieden om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het is lastig om van tevoren te bepalen hoe jouw kindje het wennen zal ervaren, aangezien dit van verschillende factoren afhangt. Is jouw kindje bijvoorbeeld gewend aan drukte en geluiden? Beschikt het over een sterk temperament, en hoe zijn de ervaringen met andere verzorgers geweest? De leeftijd van jouw kindje en het aantal dagen dat het naar de opvang gaat spelen ook een rol. Maar ook de houding van de ouders heeft een belangrijke invloed. Onderzoek toont aan dat zorgen, schuldgevoelens of separatieangst van de ouders de stress bij hun kindje kan beïnvloeden. Evenzo is de mate waarin ouders de signalen van hun kindje opvangen, deze correct interpreteren en er tijdig en adequaat op reageren (sensitiviteit), van invloed op het welzijn van het kind. Een omgeving van emotionele veiligheid en het uitstralen van vertrouwen in de nannies maken het wennen voor jouw kindje eenvoudiger.

Wennen

Wanneer een kindje voor het eerst naar de opvang gaat, vindt er eerst een intakegesprek plaats met een nanny van de groep. Tijdens dit gesprek kunnen jullie kennis maken met elkaar en belangrijke informatie delen. Het is belangrijk om open te zijn over jouw gevoelens en eerdere ervaringen, zodat de nannies hiermee rekening kunnen houden. Als jij je minder gespannen voelt, heeft dit een positief effect op jouw kindje.

Na het gesprek zal jouw kindje anderhalf uur spelen op de groep. Deze korte periode dient als kennismaking met de nieuwe omgeving, waar nieuwe nannies zijn en waar kinderen spelen, geluid maken en activiteiten ondernemen. Dit geeft jouw kindje de kans om alvast een beetje te wennen. Bij het volgende bezoek zal jouw kindje zes uur doorbrengen op de groep, met tijd voor zowel eten als eventueel slapen. Wees niet verrast als jouw kindje niet meteen goed eet, het zal zich eerst veilig moeten voelen. De nannies zullen daarom extra aandacht aan jouw kindje geven en het niet dwingen om te eten of drinken. Ook het slapen zal in een nieuwe slaapkamer zijn met andere kinderen om zich heen, waardoor het misschien meer tijd kost om in slaap te vallen en moeilijker is om door te slapen. Elk kind reageert hier verschillend op. Na twee wendagen kan jouw kindje hele dagen komen; houd er rekening mee dat dit intensieve dagen kunnen zijn. Thuis zal jouw kindje misschien vermoeider zijn, behoefte hebben aan meer knuffelen of langer slapen. Ook kan het zijn dat jouw kindje door alle indrukken minder goed slaapt. Houd hier rekening mee en speel in op de signalen.

Onze tips

  1. Als jouw baby borstvoeding krijgt, kan het handig zijn om thuis alvast een keer te oefenen met een fles. Op die manier is dit niet een geheel nieuwe ervaring voor jouw kindje op een toch al spannende dag.
  2. Vertel tijdens de intake waar jouw kindje van houdt en wat het minder leuk vindt. Deel ook hoe jij jouw kindje troost; deze handelingen kunnen de nannies namelijk overnemen, wat jouw kindje zal helpen zich veiliger te voelen.
  3. Houd een vast ritueel aan voor het slapen gaan. Dit ritueel kunnen de nannies overnemen en zorgt voor rust en voorspelbaarheid bij jouw kindje.
  4. Oefen ook het zelfstandig spelen. Op de groep zal jouw kindje niet altijd één op één aandacht krijgen. Gewenning aan zelfstandig spelen zal het makkelijker maken op de opvang. Blijf bijvoorbeeld tegen jouw kindje praten terwijl jij geleidelijk afstand neemt, zodat het weet dat jij er nog bent.
  5. Houd het afscheid kort en duidelijk. Dit helpt jouw kindje te begrijpen wat er gebeurt en bevestigt dat jij het achterlaat in een vertrouwde omgeving.

Met de juiste voorbereiding en benadering kan de transitie naar de kinderopvang een positieve ervaring worden die bijdraagt aan de ontwikkeling en het welzijn van jouw kindje. Bij Oya’s Childcare zijn wij toegewijd aan het bieden van een warme, veilige en stimulerende omgeving waarin jouw kindje kan wennen, groeien en bloeien. Wij hopen dat onze tips jou en jouw kindje zullen helpen om deze nieuwe fase met vertrouwen tegemoet te treden. Onthoud dat elk kindje uniek is en een eigen tempo heeft in het wennen aan nieuwe situaties. Wij staan klaar om deze reis samen met jou en jouw kindje te maken, met geduld, begrip en vooral veel liefde.

Kind aanmelden

Ontdek hoe wij het verschil maken in de kinderopvang.