2 minuten leestijd

Eettips voor kieskeurige eters

Alle baby’s worden geboren met een voorkeur voor zoet. Moeder natuur heeft dat zo geregeld omdat borstvoeding immers een zoete smaak heeft.

Als jouw baby oud genoeg is en je gaat groente- en fruithapjes aanbieden, dan merk je dat je kindje eerst echt nog moet oefenen. Niet alleen qua motoriek – van een lepeltje eten, vaster voedsel doorslikken – maar ook qua smaak.

Kinderen die borstvoeding krijgen zijn misschien een kleine variatie in smaak gewend, maar de aangeboren voorkeur voor zoet overheerst bij alle kinderen. Een fruithapje wil vaak nog wel lukken, maar de smaak van de meeste groenten is alweer een hele stap verder.

Uiteindelijk leren veel baby’s de andere smaken kennen door het te blijven aanbieden. Een kind moet een nieuwe smaak minstens tien keer proeven voordat het eraan went en het lekker gaat vinden.

Maar er zijn ook kinderen die niet kunnen wennen aan de verschillende smaken en een uitgesproken voorkeur houden voor wat zij wel en niet willen eten. We noemen hen ook wel kieskeurige eters. 

Bovendien kan vanaf een jaar of twee ook neofobie optreden, de angst voor nieuw of vreemd eten dat het kind niet (her)kent. Je ziet dit verschijnsel bijvoorbeeld als je kind zegt dat hij iets niet lust zonder het te proeven. Of wanneer hij weigert iets te eten als het er anders uit ziet dan normaal.

Bij kieskeurige eters en bij kinderen die last hebben van neofobie kan het best ingewikkeld zijn om ze toch voldoende gezonde voeding te laten eten. De volgende tips kunnen daar misschien bij helpen. 

  1. Deze twee vuistregels gelden voor het eten met kinderen:
    • De ouder bepaalt wat, wanneer en waar er gegeten wordt.
    • Het kind bepaalt hoeveel hij/zij eet.

Natuurlijk bepaal je als ouder wat je kind eet. Jij kan immers de gezonde keuzes maken als volwassene, jouw kind kan dat niet overzien. Ook bepaal jij wanneer jouw kind wat eet. Net als dat jij bepaalt dat jullie aan tafel zitten en niet op de bank of voor de tv.

Maar laat jouw kindje vooral zelf bepalen hoeveel hij of zij eet van wat jij aanbiedt. De uitspraak “Je moet jouw bordje leegeten” is achterhaald. Je wilt juist dat hij leert om te stoppen met eten, als hij genoeg heeft gehad. Als dit betekent dat hij (bijna) niets eet, dan is dat dus oké. Laat het los en vertrouw erop dat jouw kindje weet hoeveel hij nodig heeft.

  1. Zorg voor een positieve sfeer aan tafel
    Je wil graag dat jouw kindje het eetmoment fijn vindt en een positief associatie opbouwt met eten. Dus blijf rustig, heb vertrouwen en leg er niet te veel druk op als jouw kind weer eens weigert te eten.

    Ga vooral niet te laat aan tafel, want een “hangry” kind is voor niemand leuk. Bij ons op de groep hebben wij een soepmoment om 17.00 uur en dat werkt goed. Maar als dat wat te vroeg is voor thuis dan zou een uurtje later ook nog wel moeten kunnen.

    Voor een positieve sfeer aan tafel kun je het beste zelf het goede voorbeeld geven. Eet een hapje mee met je kind en laat zien dat het tijdens het eten leuk is om met elkaar te praten. Dat geeft ook afleiding en haalt de (negatieve) aandacht weg bij het niet-eten.

  2. Maak de kans van slagen zo groot mogelijk
    Naast een positieve sfeer wil je voor jouw kind ook succeservaringen met eten creëren. Hoe fijn is het als jouw kindje leert dat het proeven van die onbekende smaak toch best meevalt? Kleine aanpassingen in jouw eetroutine kunnen de kans van slagen vergroten.

    Zorg bijvoorbeeld voor kleine haalbare porties op een klein bordje. Zo houd je het letterlijk en figuurlijk overzichtelijk voor jouw kind. Anders gaat hij als een berg tegen zijn eten op zien en heeft hij er bij voorbaat al geen zin meer in.

    Het helpt ook als je het eten van jouw kind niet mengt op het bordje. Dan kan je kind precies zien wat er op zijn bordje ligt en bijvoorbeeld alleen de rijst eten zonder de saus. Wanneer jouw kind zelf zijn eten mengt dan is dat is dat natuurlijk ook helemaal prima, maar dan heeft hij daar zelf voor gekozen.

Tot slot kun je favoriet en minder favoriet eten in één maaltijd combineren. Er staat dan altijd iets op tafel waarvan je weet dat jouw kind het sowieso lekker vindt. Hij mag daar zoveel van pakken als hij wil. Dit is natuurlijk succes gegarandeerd! In plaats van te pushen op wat hij niet wil, kun je hem nu complimenteren voor zijn goede eetgedrag. 

 

Zo help je jouw kieskeurige eter om toch meer smaken te proberen en worden de maaltijden weer een gezellig moment van de dag!

Apply child

Discover how we make the difference in your children's daycare.