3 minuten leestijd

Omgaan met spanningen tijdens de feestdagen

Omgaan met spanningen tijdens de feestdagen thumbnail - Oya's Childcare.jpg

 

December komt er weer aan en dat betekent een heleboel leuke feestjes voor jouw kind en het gezin. Het Sinterklaasfeest begint al in november met de aankomst van de Sint in het land. En als we de goedheiligman nog maar net hebben uitgezwaaid, start direct alweer de voorpret voor Kerst en Oud en Nieuw.

Overal waar jij komt, wordt er aandacht besteed aan de decemberfeesten. Op school hangt Sintversiering, in de winkels klinkt kerstmuziek en op tv is alleen maar reclame van feestelijke cadeaus te zien. 

Hoewel het een tijd vol gezelligheid is, kan het bij sommige kinderen ook voor spanning en stress zorgen. Misschien gaat jouw kind wat vaker huilen, is het prikkelbaar, slaapt het slecht of heeft het zelfs een terugval in zindelijkheid. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van al die feestjes?

Om jouw kind te beschermen tegen de hectiek van de feestmaand en overprikkeling te voorkomen, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

 

  1. Doseer het aantal activiteiten

Niet alleen op de groep van het kinderdagverblijf, maar bij de intocht van Sinterklaas, op het werk van pappa of mamma en op de sportclub zijn er evenementen rondom de feestdagen. Zorg ervoor dat jij jouw kind niet overal mee naar toeneemt. Kies een paar feestjes uit en laat de rest voor een ander jaar.
Jouw kind hoeft ook niet altijd het Sinterklaasjournaal te kijken, zeker niet vlak voor het slapen gaan. De spannende gebeurtenissen uit het journaal kunnen jouw kind onrustig maken en slapeloze nachten opleveren. Als jouw kind niet graag het journaal mist, kijk het dan terug op de ochtend erna.

  1. Laat vooraf weten wat de planning is

Je kunt je kind wat meer grip geven op de feestdagen door vooraf te bespreken wat jullie gaan doen. Bijvoorbeeld dat je in het weekend eerst bij opa en oma kerst gaat vieren en de dag erna thuis vrienden ontvangt. 

Wat ook kan helpen is om een aftelkalender te gebruiken. Als je steeds een dag kunt afkruisen, wordt de planning mooi concreet en inzichtelijk voor jouw kind.

  1. Houd de cadeaulijst in toom

Het mooiste van de feestmaand zijn misschien nog wel de cadeaus. De kinderen mogen een verlanglijst maken met speelgoed dat zij het liefste zouden hebben. Maar de belofte van aankomende cadeaus zorgt misschien ook voor de meeste spanning tijdens de feestdagen.

Daarom is het handig om een beetje te sturen bij het samenstellen van de verlanglijst; niet te veel onhaalbare items en genoeg keuze in alle prijscategorieën. Ook is het goed om met jouw kind te bespreken dat het niet daadwerkelijk alles op de lijst in de schoen of onder de kerstboom gaat krijgen.
En als jouw kind bij het openmaken van de cadeautjes dan toch een beetje teleurgesteld is, leg dan uit dat het zich best even zo mag voelen en help het daarna de aandacht weer te verleggen naar het leuke speelgoed dat jouw kind wél heeft gekregen.

  1. Volg zo veel mogelijk jullie gewone routine en dagritme

Alles in de feestmaand is al anders, dus het houvast dat jouw kind heeft aan de dagelijkse voorspelbare gewoontes binnen het gezin kun jij echt niet onderschatten. Hoe fijn is het als jouw kind precies weet waar het aan toe is als het bedtijd is, ook al heeft het net zijn schoen mogen zetten. Het is al spannend genoeg dat Sinterklaas vannacht misschien langskomt, maar gelukkig is het verhaaltje voor het slapen gewoon nog hetzelfde als altijd.

  1. Plan bewust rustmomenten in

Als jij tussen de festiviteiten door rustmomenten inplant, kun jij overprikkeling bij jouw kind voorkomen. Maak tijd voor een wandeling, lees samen met jouw kind een boek of geef ruimte voor extra lange badtijd. Rustmoment zijn niet alleen fijn voor jouw kind, maar jij doet jezelf er ook een plezier mee!

 

Als jij bovenstaande tips ter harte weet te nemen, gaan jij en jouw kinderen een fijne decembermaand tegemoet. Geniet samen elkaar van deze gezellige tijd!

Apply child

Discover how we make the difference in your children's daycare.