4 minuten leestijd

Overstappen naar een Nieuwe Groep: Tips voor Ouders

Overstappen naar een Nieuwe Groep - Een Gids voor Ouders​ | Oya's Childcare - Thumbnail

 

Hoera, jouw kindje is jarig! Dit bijzondere moment wordt vaak gevierd met een feestje, familie en leuke cadeautjes. Het is een speciale dag waarop jouw kindje zich echt jarig voelt en weer een jaartje ouder wordt. Naarmate kinderen ouder worden, veranderen hun behoeften en nemen hun capaciteiten toe. Bij Oya’s Childcare markeren wij deze groei met een promotie rond hun eerste en tweede verjaardag.

Overgang naar een nieuwe groep

Tijdens zo’n promotie stromen kinderen door naar de volgende groep. Wij hebben bij Oya’s Childcare drie verschillende leeftijdscategorieën: de babygroep voor kinderen van 0 tot 1 jaar, de dreumesgroep voor kinderen van 1 tot 2 jaar, en de peutergroep voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Zodra kinderen 4 jaar worden, maken zij de overstap naar de basisschool en eventueel naar de buitenschoolse opvang.

De overstap naar een nieuwe groep kan zowel voor jou als jouw kindje spannend zijn. Jullie maken kennis met nieuwe nannies, andere kinderen en het dagritme verandert enigszins. Gelukkig verloopt de promotie stapsgewijs en ondersteunen de nannies jouw kindje gedurende deze periode. De nannies pakken dit op diverse manieren aan, en er zijn ook stappen die jij zelf kunt ondernemen om jouw kindje te helpen bij deze overgang.

De voorbereiding op de nieuwe groep

Voordat jouw kindje naar een nieuwe groep gaat, bereiden de huidige nannies in zijn of haar oude groep alles voor op de aanstaande promotie. In de babygroep bijvoorbeeld, leren zij jouw kindje zelfstandig te eten met een lepel en te drinken uit een open beker. Zij beginnen ook ruim van tevoren met het aanpassen van het dagritme. Als jouw kindje bijvoorbeeld nog een powernap doet om 16:00, zullen zij deze geleidelijk afbouwen. Zo kan jouw kindje straks volledig deelnemen aan alle activiteiten in de nieuwe groep. Op de dreumesgroep beginnen de nannies met het oefenen van zelf de jassen en schoenen aantrekken. De activiteiten duren iets langer en er wordt meer gevraagd van de cognitieve ontwikkeling van jouw kindje. Oudere kinderen helpen vaak ook met kleine huishoudelijke taken, zoals het stapelen van bekers of het aangeven van een luier. Dit bevordert het gevoel van autonomie en komt goed van pas in de peutergroep.

Wendagen

Dan breekt het moment aan: jouw kindje promoveert naar de volgende groep, meestal rond zijn of haar verjaardag. Als ouder ontvang jij tijdig een e-mail met daarin de datum van promotie, naar welke groep jouw kindje gaat, en wanneer de wendagen zijn gepland. De wendagen markeren de start van de promotie. Bij Oya’s Childcare werken wij met deze dagen zodat jouw kindje rustig kan wennen aan de nieuwe groep, zich veilig voelt en een soepele overgang ervaart.

De eerste wendag duurt 1,5 uur en staat in het teken van spelen. De nannies van de oude groep brengen jouw kindje naar de nieuwe groep, geven alle benodigde informatie door, stellen jouw kindje voor aan de nieuwe nannies en laten jouw kindje vervolgens achter in de nieuwe omgeving. Dit moment is vooral bedoeld om kennis te maken met de nieuwe groep, het speelgoed, de kinderen en de nannies. De nieuwe nannies geven jouw kindje extra aandacht, begeleiden hem of haar tijdens het spelen en zorgen voor een geruststellende aanwezigheid.

Op de tweede wendag blijft jouw kindje 6 uur, waarbij er ruimte is om mee te doen aan de warme lunch en te slapen in de nieuwe slaapkamer. De oude nannies zorgen ervoor dat belangrijke slaapspullen, zoals een speen of knuffel, meegaan naar de nieuwe groep en brengen eventuele slaaprituelen over. Het is niet ongewoon dat een kindje door de nieuwe indrukken minder goed slaapt of eet dan normaal. Wees daarom niet verrast als jouw kindje moe of hangerig thuiskomt. Let op de signalen die jouw kindje geeft en bied extra aandacht, rust en liefde.

Op de laatste dag organiseren de nannies een afscheidsfeestje in de oude groep, waarna zij jouw kindje naar de nieuwe groep brengen. Aan het einde van deze dag kun jij jouw kindje in de nieuwe groep ophalen en kennis maken met de nieuwe nannies. Zij zullen een uitgebreid verslag over de wendagen geven, en jij kunt alle vragen stellen die jij hebt. Mocht jouw kindje in het begin meer slaap nodig hebben, een knuffeltje willen houden, of iets anders nodig hebben, zullen de nannies dit in overleg met jou aanpassen. De behoeften van jouw kindje staan voorop bij Oya’s Childcare en zorgen voor een veilige overgang.

Tips voor een soepele overgang

Hier zijn enkele tips om de overgang naar een nieuwe groep voor jou en jouw kindje zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Foto’s tijdens wendagen: Op zowel de eerste als de tweede wendag ontvang jij via de Kindplanner app foto’s van jouw kindje in de nieuwe groep. Dit geeft jou de kans om betrokken te blijven en te zien hoe jouw kindje zich aanpast aan de nieuwe omgeving.
  • Voorbereiding: In de weken voor de promotie kun jij in de Kindplanner app al foto’s zien van de nieuwe groep. Bekijk deze samen met jouw kindje en wijs de nieuwe nannies aan. Dit helpt bij het creëren van herkenningspunten en maakt de overgang vertrouwder voor jouw kind.
  • Bewustzijn van veranderingen: Besef dat jouw kindje van de oudste in de oude groep naar de jongste in de nieuwe groep gaat. Dit is een grote aanpassing en jouw kind zal veel nieuwe indrukken moeten verwerken.
  • Aanpassing na de promotie: Tot enkele weken na de promotie kun jij merken dat de behoeften van jouw kindje veranderen, zoals meer behoefte aan slaap en sneller overprikkeld zijn. Probeer de dagen rustig te houden en speel in op deze behoeften, zodat jouw kind kan herstellen van de grote veranderingen.
  • Het brengen in de ochtend: Als jij jouw kindje ’s ochtends brengt en het vindt het spannend, leg dan rustig uit dat het veilig is bij de nannies en dat jij aan het einde van de dag terugkomt om op te halen. Houd het afscheid kort en duidelijk om consistentie en vertrouwen te bieden. Dit bevestigt voor jouw kind dat het zich in een vertrouwde omgeving bevindt.

Deze aanpakken helpen jouw kindje bij het wennen aan de nieuwe situatie en bieden jou als ouder handvatten om jouw kind optimaal te ondersteunen tijdens deze belangrijke overgangsfase.

Apply child

Discover how we make the difference in your children's daycare.