5 minuten leestijd

Tips om jouw kind voor te bereiden op een broertje of zusje

Broertje of zusje op komst thumbnail - Oya's Childcare

 

Uitbreiding van jouw gezin is een blije gebeurtenis. Maar het is voor jouw oudste een hele grote verandering. De hele wereld bestond uit twee ouders en ineens is daar een nieuw mensje dat aandacht en tijd eist. Om de verandering voor jouw kindje wat minder groot te laten zijn, kun jij een aantal dingen doen om het voor te bereiden op de komst van de kleine.

Wanneer vertel jij het aan jouw kind?

Het beste is om het nieuws van jouw zwangerschap te delen met jouw kindje als jij het ook aan anderen gaat vertellen. Jij wilt jouw kindje natuurlijk niet met een geheim opzadelen, daar is het nog te klein voor. Maar jij wilt het ook niet te laat doen, want jouw kind kan alle tijd gebruiken om te leren over en te wennen aan het idee van een broertje of zusje. Bovendien voelen kinderen vaak goed aan als er iets anders is dan anders en dit kan voor onnodige spanning zorgen bij jouw kindje.

Kinderen van twee jaar kunnen ook al best wat begrijpen van wat het betekent dat er een baby op komst is. Zij hebben het misschien in hun omgeving gezien of kennen het concept van een baby van de pop op de kinderopvang. Dat de baby bij hun thuis in het gezin zal komen, is misschien nog wat te abstract om te begrijpen. Daarvoor zal jij in de komende maanden nog wat andere voorbereidingen moeten treffen.

Boekjes en foto’s 

Samen boekjes lezen met jouw dreumes of peuter is niet alleen quality time, het is ook een mooie manier om het onderwerp van broertjes en zusjes te introduceren bij jouw kindje. Dat kan zelfs al voordat jouw kleintje weet dat er bij jullie ook een kindje bij gaat komen. Gelukkig zijn er heel veel voorleesboeken te vinden in dit thema. Bijna alle series van prentenboeken hebben een deel over de komst van een broertje of zusje. 

Om het onderwerp wat dichter bij thuis te brengen en persoonlijker te maken voor jouw kindje, kan het ook leuk zijn om samen babyfoto’s van jouw oudste te bekijken. Jij kunt vertellen hoe het was toen het werd geboren en wat jouw kindje allemaal als baby deed. Bijvoorbeeld dat het heel veel sliep, nog niet kon praten en alleen maar flesjes dronk en nog geen boterham kon eten. Zo begrijpt jouw kindje beter wat het kan verwachten van een babybroertje of zusje. 

Betrek jouw oudste bij de voorbereidingen 

Een volgende stap om het nog wat concreter te maken voor jouw kindje is om het ook te betrekken bij de praktische voorbereidingen. Geleidelijk aan breng jij babyspullen in de leefwereld van jouw kindje. Ga samen een mooi plekje voor het wiegje zoeken, laat jouw kind in de winkel leuke kleertjes of speelgoed voor de baby uitzoeken en thuis opbergen op een goede plek. Zo wordt het niet ‘de’ baby maar ‘onze’ baby en zal jouw oudste zich deel voelen van deze grote verandering in het gezin. 

Als het nodig is om jouw oudste naar een nieuwe kamer te verhuizen of in een groter bed te laten slapen, begin daar dan op tijd mee. Jouw kindje moet vooral niet het idee krijgen dat het letterlijk plaats moet maken voor de baby. 

Leg veranderingen uit

Er gebeurt best veel in aanloop naar de geboorte. Mamma’s buik wordt bijvoorbeeld steeds groter, Laat jouw kindje de buik voelen en leg uit dat daar de baby in groeit. Jullie kunnen als ouders voordoen dat jij ook tegen de baby kunt praten of de buik een kusje kunt geven; misschien gaat jouw kleintje dat wel nadoen en dat maakt het minder onbekend voor jouw kind. 

Soms kan jij als moeder tijdelijk niet de verzorging geven die jouw kindje normaal gewend is van jou. Dat is eigenlijk niet zo erg want zo kan jouw kind vast wennen aan dat pappa of de oppas het in bed legt. Later als de baby er is, zal dat nog wel vaker gebeuren.

Jouw oudste kan ook mee naar de verloskundige tijdens een controle. Daar weten zij heel goed hoe ze jouw kind kunnen betrekken bij ‘de buik van mamma’. En het bezoeken van een ander gezin waar net een baby is gekomen, kan ook helpen om jouw kindje een goed beeld te geven van de komst van een baby.

En dan is de baby er…

Voor een kind duurt het heel lang voordat de baby er eindelijk is. Het lijkt wel of de grote buik met baby altijd zo blijft. Maar dan is de baby er ineens en is iedereen in een jubelstemming om de nieuwe aanwinst.

Ieder kind reageert op een eigen manier. Jaloezie is iets wat erbij hoort en veel kinderen zullen jouw aandacht ineens weer gaan opeisen, terwijl zij daarvoor altijd heerlijk zelf konden spelen. 

Hoe lastig het ook is omdat de baby uiteraard veel tijd en aandacht nodig heeft, probeer toch jouw aandacht bewust te verdelen. Plan één-op-één momentjes in met jouw oudste zodat het zich niet achtergesteld gaat voelen. 

Als jouw kindje het leuk vindt om met poppen te spelen, kun jij dat rollenspel heel goed inzetten om in contact te blijven met jouw kind. Jouw oudste kan dan over een eigen baby moederen, terwijl jij de baby verzorgt. Samen een luier verschonen of een flesje geven, dat versterkt de band tussen jou en jouw kindje. 

En ook de band van jouw oudste met de kleine zal zich ontwikkelen als de baby ouder wordt. De jaloezie verdwijnt en daarvoor in de plaats komt een zorgzame en trotse grote broer of zus en een speelkameraadje om uren plezier mee te hebben.   

Apply child

Discover how we make the difference in your children's daycare.